Προσκοπικό Σύστημα φιλικό προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG Friendy Προσκοπικό Σύστημα)

Σε συνέχεια της Ανακοίνωσης 105/2018 – Οι Πρόσκοποι πρεσβευτές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης 2018-2027 του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων δημιουργείται ένα νέο πρόγραμμα αειφορίας που επικεντρώνεται στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την προτροπή για υλοποίησή τους από όλα τα Προσκοπικά Συστήματα.

Ως γνωστό, ο Ο.Η.Ε. δημιούργησε τους «17 Στόχους για Βιώσιμη Ανάπτυξη» (Sustainable Development Goals) και τόσο η Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης όσο και οι Έλληνες Πρόσκοποι έχουν συστρατευτεί σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια. Η Προσκοπική Κίνηση ως φορέας μη τυπικής εκπαίδευσης αλλά και λόγω του βιωματικού της χαρακτήρα συμβάλει πάνω από έναν αιώνα στην έμπρακτη εφαρμογή των βασικών αρχών αειφορίας, κατ επέκταση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Scouts4SDGs | omadiki2

Για την υλοποίηση του θεσμού του «Προσκοπικού Συστήματος φιλικό προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης», τα 350 Προσκοπικά Συστήματα καλούνται να εκπληρώσουν μία σειρά από προκλήσεις, για να ονομαστούν: SDG Friendy Προσκοπικό Σύστημα.

Scouts4SDGs | SDGs Circle change 1

Αναλυτικότερα, στόχος κάθε Προσκοπικού Συστήματος είναι μέσα σε ένα χρόνο από την ημέρα έναρξης που θα ορίσει το ίδιο, πιστοποιημένα (με φωτογραφίες, αναρτήσεις στα τοπικά ΜΜΕ και στα social media κ.ο.κ.), να «κατακτήσει» τουλάχιστον ποσοστό 60% των προκλήσεων κάθε Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης αλλά και να συνεχίσει να τους υλοποιεί και για τα επόμενα χρόνια, ως ηθική υποχρέωση. Εκτός από την ηθική αναγνώριση, κάθε προσκοπικό Σύστημα που θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις προκλήσεις, θα παραλάβει για όλα τα μέλη του, ειδικό σήμα για την προσκοπική στολή το οποίο θα μπορεί να έχει αναρτημένο για πάντα με την «δέσμευση» για πολυετή εφαρμογή των Σ.Β.Α.

Τις προκλήσεις μπορείτε να τις ξεφυλλίσετε ή να τις εκτυπώσετε, ενώ την τεκμηρίωσή τους μπορείτε να κάνετε στο http://bit.ly/SDG-Friendly.

Οι προσκλήσεις αφορούν κατά περίπτωση όλα τα Τμήματα αλλά και τα Μέλη του Συστήματος ατομικά. Ασφαλώς, κάθε επιμέρους πρόκληση μπορεί να υλοποιηθεί σύμφωνα με τις ειδικότερες κατευθύνσεις του Αρχηγού Συστήματος και των Αρχηγών των Τμημάτων. Για την παρακολούθηση και καταχώρηση των επιδόσεων κάθε Συστήματος, μπορείτε να κάνετε upload τις δράσεις που έχετε υλοποιήσει καθώς επίσης και να αναρτάτε σχόλια, φωτογραφίες και video από τις εν λόγω δράσεις.

Τεκμηρίωση: Στην σχετική φόρμα μπορείτε να παρακολουθείτε και να καταχωρείτε τις επιδόσεις του Συστήματός σας ανεβάζοντας τις δράσεις που έχετε υλοποιήσει, καθώς επίσης και να αναρτάτε σχόλια, φωτογραφίες και video από τις εν λόγω δράσεις. 

SDG Προσκοπικά Συστήματα
1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Διονύσου – Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
1ο Σύστημα Προσκόπων Ιαλυσού – Π.Ε. Δωδεκανήσου
1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Δήμου Σαρωνικού – Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
6ο Σύστημα Προσκόπων Κέρκυρας – Π.Ε. Κέρκυρας
16ο Σύστημα Προσκόπων Πεύκων – Π.Ε. Θεσσαλονίκης
3o Σύστημα Προσκόπων Βέροιας – Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας
1ο Σύστημα Προσκόπων Χίου – Π.Ε. Χίου
1ο Σύστημα Προσκόπων Περιστερίου – Π.Ε. Δυτικής Αττικής
(Ανακοινώσεις: 79/2020, 115/2021)

Υποστηρικτικά/Βοηθητικά Links: